Entries Comments



Home


All you need is grow

21 October, 2007 (15:28) | | By: marieke

Een impressie van het congres Vrouw en Ondernemen op 11 oktober 2007, georganiseerd door Provincie Noord-Brabant.

Dit tweede congres had als thema All you need is Grow. Op 02.66 zie je mij te staan met een lekker hapje en druk in gesprek.

‘Vrouwen onderwaarderen eigen capaciteiten’
Onder de titel’ All you need is… grow!’ kwamen driehonderd vrouwelijke ondernemers uit Brabant begin oktober bijeen in de Ruwensberg te Sint-Michielsgestel. De titel van het congres Vrouwen Ondernemen dekte net als afgelopen jaar de lading uitstekend. Zonder de tegenstellingen tussen mannen en vrouwen te benadrukken was de conclusie na een namiddag van lezingen, workshops en discussie helder: als je wilt groeien moet je lef en vertrouwen in jezelf hebben, kansen grijpen en keuzes maken.

Brabant telt veel vrouwelijke ondernemers, echter relatief weinig van die vrouwelijke ondernemers zitten in de top van grote ondernemingen. De meeste vrouwelijke ondememers zijn terug te vinden in het midden- en kleinbedrijf. Vrouwen blijken minder snel de doorgroei van een klein naar een groter bedrijf maken. Zij staan voor dezelfde keuzes, dezelfde hindernissen, maar ook dezelfde kansen. Met dit idee in het achterhoofd organiseerde de provincie het tweede ‘Vrouw en Ondernemen’-congres met als centrale thema persoonlijke groei.

Participatie
Ook dit jaar was Annemarie Rakhorst van Search – vorig jaar was zij samen met Onno Hoes de initiatiefnemer van de eerste editie van het Vrouwen Ondernemen-congres – één van de sprekers. Het congres stond met 300 vrouwelijke ondernemers uit Brabant – van top-zakenvrouwen tot één-pitters – wederom in grote belangstelling.

Een andere belangrijke spreker was economiegedeputeerde Annemarie Moons. ‘Helaas blijkt het thema ‘Vrouwen & Ondernemen’ anno 2007 toch nog uitermate actueel’, concludeerde Moons na afloop. ‘Onlangs werd nog becijferd dat de opkomst van vrouwen op de arbeidsmarkt een groot effect heeft gehad op het Bruto Nationaal Product. De cijfers liegen er niet om: als de participatie van vrouwen vanaf 1990 niet was toegenomen, zou het BNP per jaar niet 2,3 procent maar 1,7 procent gegroeid zijn. Toch is het aantal vrouwen op management- en bestuursfuncties nog steeds laag. Ons provinciebestuur – vier op zeven -en de directieraad – twee op vijf – doen het overigens in mijn ogen niet eens zo slecht. ‘

Moeder
Keynote speaker Yvonne Swaans vertelde een enerverend verhaal over ondernemen, als vrouw heeft zij zich in ieder geval niks aangetrokken van ‘groeibelemmeringen’ voor vrouwen. Swaans startte zeventien jaar geleden een kamerbalie voor studenten, haar bedrijf – Direct Wonen – heeft nu 23 vestigingen en een omzet van ruim 35 miljoen euro. De pluspunten van vrouwelijke ondernemers wist Swaans haarfijn te benadrukken. ‘Vrouwen zijn meer detailgericht, emotioneler en nieuwsgieriger. Vrouwen zijn meer geïnteresseerd in de mens achter de ondernemer. Dat levert een andere sfeer op. Natuurlijk, als ondernemer, vrouwen en moeder van twee jonge kinderen is het combineren van werk en privé niet altijd even gemakkelijk. Maar organisatietalent, lef en de wil om zaken goed af te ronden zijn doorslaggevend voor succes.’

Het debat over ‘voorwaarden voor groei’ met schrijfster Marianne van der Pool en journalist Heleen Mees leidde – na de toespraak van Swaans – tot verhitte discussies. Met statements als ‘het is toch te gek dat vrouwen die op hun werk perfect onderhandelen, dat thuis niet kunnen’ en ‘vrouwen zijn niet geneigd zand in de machine te strooien’, werden in de zaal veel reacties losgemaakt. Mees had in ieder geval een goede raad voor de aanwezigen: ‘Kies als vrouw voor je carrière en nemen mannen vanzelf de zorgtaken over en het is heerlijk voor kinderen als ze een moeder hebben die haar talenten benut en daar plezier in heeft.’

Competenties
In het kader van het congres deed Marleen Teunis-Van Campen van Van Campen ConsuIting onderzoek naar de competenties van vijftig succesvolle zakenvrouwen. De helft van hen heeft een eigen bedrijf en de andere helft werkt in een hogere managementpositie bij overheid of bedrijfsleven. Het onderzoek richtte zich op de overeenkomsten tussen de vrouwen en mannen, maar ook op de verschillen. De centrale vraagstelling luidde: is er een lijst samen te stellen van competenties waarover je moet beschikken om succesvol te kunnen zijn in je loopbaan?

‘Uit het onderzoek blijkt dat zowel bij de managers als de ondernemers de competenties initiatief, omgevingsbewustzijn, overtuigingskracht, relatiebeheer en zelfvertrouwen het hoogste scoren’, vertelt Teunis-Van Campen ‘Uit de detailanalyse van de gegevens blijkt dat er wel een verschil is tussen beide groepen: over de hele linie scoren de managers hoger op de competenties dan de ondernemers. Ook het opleidingsniveau blijkt onderscheidend. Vrouwen met een academische opleiding scoren hoger op de competenties dan vrouwen met een hbo-diploma.’

Onafhankelijkheid
Een andere factor die volgens Teunis-Van Campen een rol speelt, is de leeftijd. ‘Naarmate de leeftijd vordert, neemt de score toe. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met ervaring, zelfkritiek of sociale wenselijkheid, maar dat zouden we moeten onderzoeken. Ik kan in ieder geval objectief vast stellen dat de leeftijdsgroep tot veertig jaar meer voorkomt onder de ondernemers dan onder de managers.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat een vrouw die succesvol wil zijn in het bedrijfsleven sowieso over een grote dosis zelfvertrouwen moeten beschikken en zelf het initiatief zullen moeten nemen om carrière te kunnen maken.’ ‘Het lijkt erop dat succesvolle vrouwen méér bescheiden en kritisch zijn op zichzelf dan gemiddeld’, concludeert Moons naar aanleiding van het onderzoek. ‘Zij onderwaarderen hun eigen capaciteiten, dat is zonde. Als moeder en bestuurder weet ik natuurlijk dut het thuis om een goede organisatie vraagt. Ik vind het echter heel belangrijk om mijn kinderen te laten zien dat het de moeite waard is om als vrouw te werken. Het geeft je eigenwaarde en creëert financiële onafhankelijkheid. Allereerst moet je natuurlijk de wil en de durf hebben om ergens aan te beginnen, maar ook vertrouwen in jezelf hebben dat je dat ook kán. Heb als vrouw het lef om te zeggen dat je goed bent. Etaleer jezelf en laat je zien. Dat lijkt arrogant, maar hoeft helemaal niet zo te zijn.

Bekijk ook dit filmpje. Op 06.29 zie je mij te staan.

Write a comment