Entries Comments



Home


Dertigerscrisis

1 August, 2008 (15:38) | | By: marieke

Handen in haar

Je bent rond de dertig, hebt een leuke baan, een mooi huis, veel vrienden en een goede relatie. Kortom, je hebt het prima voor elkaar. En toch knaagt er iets. Het dertigersdilemma, of de quarterlife crisis. Het zoveelste modeverschijnsel, of een serieus probleem?

Hoewel ik niet zo’n mode meeloper ben moet ik bekennen dat ook ik met dit dilemma zit. Hoewel dilemma, het wordt meer een crisis. Het is de laatste tijd geen vraag meer die zo af en toe door mijn hoofd spookt maar een dagelijkse manier van leven geworden. En ik ben nog niet eens dertig!

Vroeger kon ik me altijd ergeren aan mensen die niet wisten wat ze wilden gaan studeren of de zoveelste studie afbraken. Nou welcome in the world. Ik heb soms geen idee meer welke kant ik op moet.

Uit onderzoek naar het fenomeen blijkt dat maar liefst driekwart van de hogeropgeleiden tussen de 25 en 35 jaar in meer of mindere mate kampt met zogenaamde dertigersdilemma’s. Dertigers van nu zien zich geconfronteerd met een schier oneindige hoeveelheid keuzemogelijkheden in vrijwel elk aspect van het leven. Samenwonen, trouwen, of toch maar niet? Wel of geen kinderen en wanneer? Carrière maken, vrijwilligerswerk in Afrika, of toch eerst die wereldreis? Daarnaast heerst het beeld dat het ideale leven maakbaar is en ervaren dertigers op steeds jongere leeftijd al de druk van de grote, existentiële vragen. Waarom ben ik hier? Wat is het nut van mijn leven? Is dit alles?

Dertigersdilemma

Bovenstaande tekst is de omschrijving bij het boek ‘het dertigersdilemma’ en tjah ik heb er weinig op aan te vullen. Dit is precies hoe ik me momenteel voel. Ondertussen maak ik trouwens wel gewoon keuzes hoor en zit ik absoluut niet stil. Daarbij weet ik ergens goed waar ik naartoe wil maar de vanzelfsprekendheid van de keuzen die ik vroeger maakte heb ik niet meer.

Het ergste van alles vind ik nog dat het vaak puur een luxe probleem is! En dat is soms nog wel het ergste om je te beseffen als je allerlei nobele plannen hebt om adviseur te worden op het gebied van vrouwelijk ondernemerschap in derde wereld landen?!

Hoezo, ik kom de wereld redden…of wilde ik nou eerst op wereldreis!

Write a comment