Entries CommentsHome


Marieke live in rondom10 op Ned. 2

10 November, 2009 (23:50) | ondernemen | By: marieke

ManZoals velen van jullie hebben meegekregen zat O+ adviesbureau, in de vorm van Marieke de Kort, afgelopen zaterdag als gast bij Rondom10. Een programma van de NCRV op Ned. 2.

Het thema van deze aflevering was ‘Mannen pikken het niet langer’ en betrof de feminalisering van de samenleving zoals sommigen het omschrijven.

Na een wervelend weekeinde, vele reacties en een overdrukke maandag eindelijk een verslag van de strijd met de heren (en dames).

Persoonlijke ervaring
Geweldig, super om natuurlijk mee te maken hoe een dergelijk tv programma te werk gaat en om zelf als gast te worden uitgenodigd voor een tv show. Niet dat ik nou zoveel met TV heb of me meteen een BN’er voel na 1 aflevering. Dat interesseert me eigenlijk niet zo maar wel dat ik aan familie, vrienden maar ook zakelijke contacten kan laten zien dat het thema waar ik mee bezig ben en vooral het bedrijf wat ik aan het opbouwen ben een serieuze stap in mijn leven is.

Heb ik dan ook kunnen zeggen wat ik wilde? Mmmm daar twijfel ik wel een beetje aan. Gezien het feit dat de discussie redelijk plat gevoerd werd en er natuurlijk op tv weinig tijd en ruimte is voor diepgang (tenminste niet in een dergelijke discussie show) ben ik niet vol in de strijd gesprongen.

  • a) zo ben ik als persoon en als bedrijf niet; ik roep graag en wil best koploper zijn maar wel graag onderbouwd en met enige zelfreflectie
  • b) het is ook lastig om met 8 personen en een presentator in 45 minuten een discussie te voeren waarbij je kan laten zien wat je expertise is maar tevens zo aan de discussie mee te doen dat het nog te volgen is op tv

Overall ben ik zelf tevreden over datgene wat ik heb gezegd, had ik wellicht iets meer mijn expertise willen benadrukken maar was het bovenal een mooie ervaring!

De gasten van de show
Hieronder zal ik even kort uiteenzetten wie de gasten van deze show waren voor diegenen die nog eea willen lezen over de heren en dames.

De uitzending is ontstaan nav een column van Aleid Truijens met als titel ‘Mannenmagneet’ waarbij ze ingaat op ‘haar’ feit dat mannen zo geënt zijn op het bekijken van vrouwen op een seksuele manier. Fabian Schurgers is het hier niet mee eens en heeft als reactie hierop een ingezonden brief gestuurd.

Wie je zeker niet is ontgaan in deze uitzending is Michael van Eekeren die schrijft en predikt over ‘de feminisering van de samenleving‘. Daarnaast nam ook Jens van Trigt deel die stelt dat emancipatie nog lang niet klaar is maar dat mannen de laatste 30/40 jaar vooral vergeten zijn mee te emanciperen. Hij geeft aan dat een quotum voor topvrouwen is prima, als er dan ook een quotum komt voor mannen in kinderopvang en onderwijs etc. Inez Balkema, Raadslid PVDA Rotterdam, stelt dat emancipatie van de vrouw nog lang niet klaar is.

Tijn van Ewijk geeft remancipeercursussen voor mannen waarbij ze hun mannelijkheid weer leren herontdekken. En een vrouwelijke ondernemer in de onderwijssector waarvan ik zo snel de naam uit het filmpje niet terug kan vinden ( ze noemt hem trouwen wel).

Inhoudelijke reactie
Nee, we zijn nog lang niet klaar met emanciperen. En ja, we zijn de mannen daar soms in vergeten. Nee, de samenleving feminaliseert niet, onze samenleving veranderd. Als gevolg van het feit dat vrouwen ook zijn gaan deelnemen aan allerlei activiteiten, vanwege het feit dat de wereld kleiner wordt, we meer middelen ter beschikking hebben en vanwege het feit dat waarden en normen hierdoor veranderen maar ook perspectieven. Niet iedereen wil meer 24/7 en zijn gehele leven voor 1 baas werken, de meesten hebben voor hun 30 jaar al een deel van de wereld gezien en hebben een bak ervaring waar je U tegen zegt. Dit alles zorgt voor de veranderende samenleving die inderdaad waarden gaat omvatten die wij ooit hebben bestempeld als meer vrouwelijk. Hiermee niet doelend op het feit dat alle vrouwen deze waarden bezitten, mannen hebben deze net zo goed. En ja, ben dus tegen een quotum voor meer vrouwen in de top omdat je hierbij naar mijn mening voorbij gaat aan het probleem. Wanneer kinderopvang niet goed wordt opgelost en stereotypen niet worden bevochten meldt er zich geen 1 vrouw voor de top!

Voelen mannen de bedreiging: ja velen wel. Net zo goed als vele vrouwen deze voelen daar wij maar niet kunnen beslissen of een vrouw die thuis voor de kinderen zorgt nu lui en ambitieloos is of juist de goede positie inneemt. We weten het niet meer en dat is maar goed ook. De wereld schut nog lang niet op zijn grondvesten want dan zouden we de complete wereldproblematiek erbij nemen. Nee, het is geen makkelijk proces, doordrongen van soms onopgemerkte stereotypen, valkuilen, waarden en normen. Laten we dus niet de illusie hebben dit in een tv debat van 45 minuten op te lossen maar ik hoop dat wij allen met verschillende standpunten elkaar en anderen tot nadenken aanzetten.

Mijn standpunt: hoe cliché ook, een mooie mix van beiden is de oplossing. Zowel waarden die wij als mannelijk en vrouwelijk bestempelen en ook fysiek evenveel mannen als vrouwen zorgen er hopelijk voor dat iedere persoon op aarde zijn/haar plek vindt.

Ik heb besloten niet nog een keer inhoudelijk hier de discussie aan te gaan of mijn mening nog uitgebreider (en wetenschappelijk onderbouwd) te ventileren. Wie meer over O+ adviesbureau wil lezen of geïnteresseerd is in de publicaties rondom dit onderwerp kan deze door middel van de links vinden.

Meer lezen of zien
Wil je mee discussiëren over dit onderwerp of lezen wat anderen er over te zeggen hebben check dan het forum van Rondom10, bekijk de hyves van het gelijknamige programma of lees wat er zoals over gezegd is op twitter via de hashtag #rondomtien of rondom10.

En bekijk natuurlijk hieronder even de uitzending als je deze nog niet gezien hebt.

@Foto boven: met dank aan Tijn van Ewijk

Get Microsoft Silverlight

Write a comment